produceren – consumeren

Lees hieronder het verhaal van Koen en Touria over het vrijwilliger zijn bij DZOH en waarom dit zo belangrijk is.

Produceren en consumeren zijn twee termen uit de economie die we overal en altijd tegenkomen. In de supermarkt, bij de bouwmarkt, in het theater, bij een sportvereniging, etc.. etc. Maar dus ook bij DZOH!

Het geconsumeerde product is in de basis “voetbal”. Soms voor jezelf, soms voor gezins- of familieleden. In alle gevallen gaat het in de basis om maximaal 22 speler op het veld en vaak nog een paar op de bank. Zowel de spelers als de toeschouwers zijn dan de consument.

Simpelweg een bal ergens neergooien en dan het “op zijn beloop laten” werkt helaas niet. Er zal een scheidsrechter moeten zijn die toezicht houdt. Die kan dat vanaf de JO13 ook niet meer alleen en dus mogen er twee mensen extra langs de lijn gaan staan met een vlaggetje in de hand. We hebben dus al 3 vrijwilligers nodig.

Het is ook wel handig dat die spelers weten wat ze moeten doen… Dus gaan we trainen. Er zal dan iemand voor de groep moeten gaan staan die net iets meer verstand van voetbal heeft (of denkt te hebben) dan de voetballers zelf. Alleen is ook maar alleen en dus heeft die trainer vaak een assistent. Ook wel handig als je een keer niet kunt door werk/privé of als je ziek bent. We hebben dus al 5 vrijwilligers nodig. Om alles om het voetbalteam heen te regelen en het nodige te communiceren vragen we ook nog iemand om teammanager te worden. De leider is geboren, We zijn nu al met 6 vrijwilligers bezig.

Om een beetje een fatsoenlijk veld te hebben, moeten we het één en ander huren bij de gemeente. Velden, verlichting etc. Daarnaast is het ook wel prettig om je ergens om te kunnen kleden. We gaan dus kleedkamers bouwen. Dat kost geld. Alleen met de contributie komen we er niet, we gaan dus sponsoren zoeken. Om dat een beetje goed op te pakken en te administreren zetten we daar ook een apart poppetje op. We hebben dus al 7 vrijwilligers nodig.

We kunnen voetballen! We hebben spelers, een arbitraal trio, een veld en we kunnen ons omkleden. Welke kleding doen we aan? We krijgen een tenue van de club. De vrijwilliger voor de kledingcommissie is geboren en is nummer 8.

We hebben ondertussen ook iemand gevonden die de accommodatie een beetje schoon wil houden. Hij kent wel iemand die af en toe de kalklijnen even wil bijhouden en de bossen om het veld af en toe wat snoeit. We zitten nu op 10.

Aangezien het publiek graag een kopje koffie wil en de kosten allemaal niet betaald kunnen worden uit de opbrengsten van de sponsoring en contributie, gaan we ook een kantine inrichten. We hebben dus inmiddels een elftal aan vrijwilligers.

Er komen alleen steeds meer teams….en dus meer wedstrijden. We moeten meer velden hebben, meer kleedkamers, een grotere kantine etc. Alles wordt groter en ook duurder.

We krijgen steeds meer spelers en dus ook steeds meer jongens en meisjes die naast plezier in voetbal ook nog eens talent blijken te hebben. Die zetten we bij elkaar in een team en we proberen ze door een trainer te laten begeleiden die de individuele ontwikkeling en de groepsprestatie zo goed mogelijk vorm kan geven. Dit zijn vaak jongvolwassen spelers van andere (selectie)teams. Maar die willen eigenlijk ook wel vakken vullen bij de Jumbo om een zakcentje bij te verdienen. De vrijwilligersvergoeding is geboren. Het zijn geen wereldschokkende bedragen…maar we moeten er in ons budget wel rekening mee houden.

Zo begon ongeveer een aantal vrijwilligers in 1985. Ondertussen hebben we een club met ruwweg 300.000 euro omzet en 600+ leden. En dat in de basis alleen maar om 22 spelers en een paar wissels een lekker potje te laten ballen.

Vanwaar dit verhaal…?

Ik begon met “consumeren” en “produceren”. Om het product voetbal te kunnen consumeren, zal iemand het moeten produceren. De productie ligt bij DOZH volledig in de handen van vrijwilligers en deze groep mensen is echt niet groot in verhouding tot de omvang van de club.

Er zijn zaterdagen waarbij we rond de 30 wedstrijden te verwerken krijgen. Dat heeft een enorme impact op alle vrijwilligers. En dat beperkt zich in erg veel gevallen niet tot een paar uur per week.

Om toch het voetbal te kunnen leveren wordt er dus veel gevraagd van deze groep mensen. Soms teveel. Als de balans tussen de stress/werkdruk en de  voldoening die uit het vrijwilligerswerk wordt gehaald scheef komt te liggen…is de kans op afbreuk ontzettend groot.

Daar komt bij dat de club ontzettend veel kosten moet maken om het voetbal te kunnen faciliteren. Denk aan een hoge aanslag gemeentelijke heffingen, afdrachten KNVB, energie, verzekeringspremies, onderhoud accommodatie, veldhuur, aanschaf materialen, aanschaf kleding enzovoort. Die eerdergenoemde 300.000 euro lijkt veel….maar het houdt echt niet over.

We kunnen ons als club, zeker in deze tijd van Corona, dus niet veroorloven dat bijvoorbeeld de kantine niet of beperkt opent. We kunnen ons echter ook niet veroorloven dat we roofbouw plegen op het privéleven van vrijwilligers. Het is echter wel zo dat bij nagenoeg alle functies binnen DZOH er teveel gevraagd wordt van een te kleine groep vrijwilligers.

De enige beloning die de vrijwilligers krijgen is voldoening. Die voldoening halen ze uit het feit dat ze rond de 600 leden voetbalplezier kunnen bieden. Voldoening halen ze uit het feit dat iedereen een kop koffie heeft kunnen kopen (of een glaasje bier). Voldoening halen ze ook uit het feit dat het terrein en netjes bij ligt, de kleedkamers schoon zijn en iedereen een tenue heeft. Of de voldoening uit het feit dat 30 wedstrijden ingedeeld zijn op een beperkt aantal velden en dus ook 60 teams ergens kunnen omkleden en douchen. Maar bovenal halen ze allemaal de voldoening uit het feit dat we het weer “samen geflikt” hebben. 

Voldoening haal je echt niet uit het feit dat je er alleen voor staat of dat jij als één van de weinigen produceert wat een ander, soms “achteloos”, consumeert. Veel mensen zijn zich niet bewust van de omvang van het geheel en al het werk wat er door een kleine groep mensen wordt verricht. Ik was me er ook niet van bewust tot ik een inkijkje achter de schermen kreeg en zag wat er allemaal bij komt kijken.

Ik heb toen besloten me ook meer als vrijwilliger in te zetten. Door dat inkijkje zie ik nu ook dat sommige mensen echt veel te veel op hun bordje hebben liggen. Ze doen het allemaal naar eer en geweten en met 100% inzet. Maar als de beloning (voldoening) niet meer opweegt tegen de werkdruk/stress en het geheel dan een frustratie wordt, is de kans op afbreuk veel te groot. Dat moeten we de club, maar zeker ook die mensen niet aan willen doen.

We zijn dus als vereniging hard op zoek naar mensen die willen helpen produceren!

Of het nu gaat om het verzorgen van trainingen, fluiten van wedstrijden of het werven van sponsoren. Of het nu gaat om het assisteren in de kantine, bijdragen aan het klusteam of het helpen bij toernooien. En of het nu gaat om het bemensen van het wedstrijdsecretariaat, het coördineren van wedstrijdzaken of het vlaggen bij de wedstrijd van je eigen kind…..denk er eens een keer over na. Alle hulp is welkom. Ook al kun je af en toe maar een uurtje een bijdrage leveren…alle beetjes helpen. Echt!

Eerst samen de schouders eronder, en dan pas samen trefzeker, want zonder produceren valt er niets te consumeren. Zonder vrijwilligers dus geen voetbal.

Vraag dus niet wat DZOH voor jou of je kind kan doen….vraag jezelf wat jij voor DZOH kunt doen. En als je het antwoord weet, meld je dan bij één van onderstaande coördinatoren.

 

Een tevreden maar wel bezorgde vrijwilliger.

 

Wil je weten wat jij voor de club kan betekenen? Neem dan eens contact op met één van onderstaande mensen.

 

Kantine:                                  Touria Brouwer / Sandra Sas

Klusteam:                               Gert Sanders

Administratief:                       Monique Hekhuis

Voetbaltechnisch:                   Alexander Boer

Scheidsrechters:                     Marco van Gessel

Activiteiten:                            Monique Gooijer

Sponsoring:                             Ekke van Berkum

Communicatie:                       Marwin van der Meer

Toernooien:                            Frans Andeweg

Terug
Copyright © 2020 DZOH.nl. Vragen, opmerkingen? Neem contact op met de redactie.