Menu
HomeTeamsSchema'sClubinfoLid wordenSponsorenContact redactie zoeken

Nieuwe opzet JO9/8/7/6 bij DZOH voor komend seizoen (2017-2018)

Binnen DZOH is de invulling bekend van de nieuwe opzet van het voetbal voor de jongste jeugd. Hieronder wordt e.e.a. toegelicht. Woensdag 21 juni jl. was er een ouderavond waarin de keuzes zijn toegelicht.

In de komende jaren heeft de KNVB verschillende wijzigingen voor ogen in het jeugdvoetbal, waarbij ze komend seizoen beginnen bij de allerkleinsten. De wijzigingen zullen in het kort zijn:

Per ingang seizoen 2017/2018

  • JO6: advies 2 tegen 2, 1/16e veld
  • JO7: advies 4 tegen 4, 1/8e veld
  • JO8: 6 tegen 6, 1/4e veld
  • JO9: 6 tegen 6, 1/4e veld

 

Per ingang seizoen 2018/2019

  • JO10: 6 tegen 6, 1/4e veld
  • JO11: 8 tegen 8, 1/2e veld
  • JO12: 8 tegen 8, 1/2e veld

 

Vooral de wijzigingen bij de allerkleinsten roept voor ons als DZOH zijnde wat vraagtekens op. Uiteraard zijn wij voorstander van zoveel mogelijk balcontacten, maar zien liever dat tijdens de trainingen veelal op 2 tegen 2 en 4 tegen 4 geoefend wordt dan tijdens wedstrijden. Voetbal is en blijft immers een teamsport. Door deze wijzigingen zijn wij verder gaan kijken en hebben we bij andere verenigingen informatie opgedaan. Wat bij grote clubs (bv. Urk en Excelsior’31) al jarenlang gebeurt is dat de JO9-teams wel ingeschreven worden bij de KNVB en de jeugd daaronder in een onderlinge competitie speelt, bij deze clubs is dat al een groot succes.

Als wij kijken naar afgelopen jaar, dan is mede door een nieuwe opzet van de KNVB het één en ander veranderd. De KNVB werkt tegenwoordig met een zogenoemde matrix, zij kijken naar het aantal teams per leeftijdscategorie en zo werden de teams ingedeeld in de competitie. Om hiervan een beeld te geven: Vorig jaar waren er 11 JO9-teams, de KNVB zegt dan: jullie hebben zoveel JO9-teams, dus er moet per team een bepaald niveau zijn, de JO9-1 en JO9-2 spelen dan in de hoofdklasse, JO9-3 en JO9-4 in de eerste klasse, enzovoort. Waar wij voor het seizoen al bang voor waren, werd ook werkelijkheid.  Sommige teams waren voor hun niveau veel te hoog ingedeeld en kregen week in, week uit, een pak slaag van soms wel 20-0. Verwoede pogingen om dit bij de KNVB aan te kaarten en de teams op een volgens ons vergelijkbaar niveau in te delen werden gelijk de prullenbak ingegooid. Dit is voor de spelertjes uiteraard niet leuk en zo zagen wij een veel groter deel dat stopte met voetbal dan de jaren ervoor en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn, voetbal is er voor het plezier en daar staat DZOH ook voor.

Dit probleem zal zich komend seizoen minder voordoen omdat wij alleen de laatstejaars in gaan schrijven bij de KNVB en er dus ‘maar’ zes teams ingeschreven worden, zij zullen dus meer naar hun niveau ingedeeld worden. De kinderen van 2010 en 2011 zullen ingedeeld worden in een onderlinge competitie bij DZOH. Elk team zal een Champions League-clubnaam of een landenteam krijgen en zo kun je wedstrijdjes krijgen tussen FC Barcelona en Bayern München of een heuse Nederland – Duitsland.

Voordelen van deze onderlinge competitie zijn onder andere:

  • Veel kijkmomenten voor DZOH zelf en krijgt spelers nog beter in kaart
  • Er worden minstens evenveel speelminuten gemaakt als in een KNVB-competitie
  • Alles is gefaciliteerd bij DZOH, er zal op zaterdag dus minder gereisd moeten worden

 

Mochten er spelertjes echt uitblinken in de eerste helft van het seizoen en DZOH acht de spelertjes rijp genoeg voor de KNVB-competitie dan is er altijd een mogelijkheid om in de winter een nieuw team in te schrijven bij de KNVB. Zij zullen dan ook beloond worden voor hun kwaliteiten.

Daarnaast zullen de kinderen naar alle waarschijnlijkheid een circuittraining krijgen, dit houdt in dat er per uur bijvoorbeeld vier keer doorgeschoven wordt en een spelertje vier verschillende facetten van het voetbal getraind krijgt. Op dit moment lopen er gesprekken met het Drenthe College om studenten met het keuzevak voetbal te stallen bij DZOH. Deze jongens en meisjes hebben gericht voor het vak voetbal gekozen en zijn in opleiding voor een trainerscursus. Wat ons betreft een win-winsituatie voor zowel de spelertjes als de studenten. Daarnaast zal er gekeken worden of het mogelijk is twee keer per week te trainen. Op deze leeftijd is het ontzettend belangrijk dat er veel met de bal gespeeld wordt om zo de basisdingen onder de knie te krijgen.

Wat betreft de puppy’s, kinderen van 2012, zal er een team (misschien twee) ingeschreven worden bij EHS, zij verzorgen al jarenlang het puppyvoetbal en dat is ons elk jaar uitermate goed bevallen. Zij spelen daar 1 keer in de 14 dagen een competitie met clubs hier uit de buurt, van dezelfde leeftijd.

Namens Johan Keen, bestuurder Voetbalzaken, in samenwerking met de Technische Commissie

Terug
Copyright © 2018 DZOH.nl. Vragen, opmerkingen? Neem contact op met de redactie.
Sluit Menu